Ο υποψήφιος ευρωβουλευτή της Ν.Δ. μιλά για το διακύβευμα των εκλογών, αλλά και τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας
Γ. Μουρούτης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Έχω και τη γνώση και τη θέληση να δουλέψω σκληρά»
03 Ιουνίου 2024«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και εγγυάται την πορεία της μέσα στην Ευρώπη». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Γιώργος Μουρούτης, σημειώνοντας ότι πρόκειται, άλλωστε, για το πλεονέκτημα του κυβερνώντος κόμματος, όταν απευθύνεται στους πολίτες, στην τελική ευθεία μάλιστα για τις ευρωκάλπες. Καλεί τους ψηφοφόρους σε συμμετοχή, εξηγεί τους λόγους που η ψήφος τους πρέπει να είναι θετική, ενώ με έμφαση δηλώνει τη θέλησή του να δουλέψει σκληρά σε περίπτωση εκλογής του, θέτοντας μάλιστα ξεκάθαρες προτεραιότητες.
Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ
Κύριε Μουρούτη είστε υποψήφιος της Ν.Δ. και διεκδικείτε να εκλεγείτε ευρωβουλευτής. Ποιος είναι ο λόγος ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει Ν.Δ. και γιατί να επιλέξει εσάς από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ;
Πάντα στις εκλογές, οι αναποφάσιστοι πολίτες που κάνουν τις επιλογές τους προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, είναι συνήθως οι πιο απαιτητικοί ψηφοφόροι. Διαβάζουν, συγκρίνουν και αποφασίζουν με βάση τις θέσεις, τα προγράμματα και τις πολιτικές των κομμάτων. Το ίδιο πιστεύω ότι οι πολίτες κάνουν και με τις επιλογές τους ως προς τα πρόσωπα τα οποία θέλουν να τους εκπροσωπήσουν. Εμείς όμως όταν απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας έχουμε ένα πλεονέκτημα: Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, η Παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και εγγυάται την πορεία της μέσα στην Ευρώπη. Είναι η Παράταξη η οποία ακριβώς για αυτούς τους λόγους μπορεί και επισημαίνει και τις αδυναμίες της σύγχρονης Ευρώπης, αλλά και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Άλλωστε, μιλώντας για τις Ευρωεκλογές, συνηθίζω να αναφέρομαι σε ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι το 75% των νόμων που καθορίζουν τη ζωή μας, και ειδικά την καθημερινότητά μας, από τα μεγάλα ζητήματα, μέχρι τα πιο εξειδικευμένα, αποφασίζονται και ψηφίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα, ανεξαρτήτως τί ψηφίζει ο καθένας καλό θα ήταν να αναζητήσει ανάμεσα στους υποψηφίους τις υποψηφιότητες εκείνες που αν βρεθούν σε θέση ευθύνης θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους! Προσωπικά, σε ό,τι με αφορά, έχω το πλεονέκτημα να διαθέτω μεγάλη πολιτική εμπειρία, ως στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου τη δύσκολη περίοδο 2012-2015, όπου μεταξύ άλλων διαχειρίστηκα την επικοινωνιακή στρατηγική της Ελλάδας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ε.Ε., αλλά ταυτόχρονα είμαι και άνθρωπος της αγοράς, επιχειρώντας με επιτυχία ως Εκδότης πολύ επιτυχημένων βιβλίων. Έχω λοιπόν και τη γνώση και τη θέληση να δουλέψω σκληρά και φιλοδοξώ να είμαι μία από τις συνειδητές επιλογές των πολιτών.
Η Ν.Δ. θέτει ως διακύβευμα την πολιτική σταθερότητα. Ποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε θεωρείτε απειλήσει αυτή τη σταθερότητα;
Έχοντας μια μεγάλη εμπειρία στον χώρο της πολιτικής ανάλυσης, και ειδικότερα στην ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ν.Δ. αυτή την περίοδο φαίνεται να κυμαίνεται στα ποσοστά των Ευρωεκλογών του 2019, οι οποίες σας θυμίζω είχαν διεξαχθεί υπό συνθήκες υψηλής πόλωσης. Ως εκ τούτου δεν διαπιστώνω μεγάλες διαφοροποιήσεις από την εκλογική συμπεριφορά των προηγούμενων ευρωεκλογών.
Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι εμείς στη Ν.Δ. θα πρέπει να εφησυχάσουμε. Αντίθετα, στον δρόμο προς τις κάλπες οφείλουμε όχι μόνο να επαναπροσεγγίσουμε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά να απευθυνθούμε και σε νέους ψηφοφόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα.
Όπως καλά γνωρίζετε οι Ευρωεκλογές, μιας και δεν κρίνεται η κυβέρνηση, έχουν πάντα χαρακτήρα πιο χαλαρής ψήφου, με τους πολίτες να επιλέγουν μικρότερα κόμματα ή να απέχουν από την κάλπη. Όμως η ευθύνη μας έναντι αυτών των ψηφοφόρων είναι μεγάλη, προκειμένου να τους πείσουμε, αφενός να φτάσουν στην κάλπη και αφετέρου να ψηφίσουν με θετική διάθεση, επιβραβεύοντας τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα αλλά και την πρότασή μας για την Ευρώπη. Αυτό άλλωστε κάνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ερχόμενος σε επαφή με τους πολίτες, επικοινωνώντας το μεταρρυθμιστικό μας έργο και την πρότασή μας για την Ευρώπη. Θεωρώ λοιπόν, ότι αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, το αποτέλεσμα θα μας επιβραβεύσει.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις της αντιπολίτευσης μπορεί να αποθαρρύνουν κάποιους από τους ψηφοφόρους σας να φτάσουν στην κάλπη. Φοβάστε την αποχή;
Η διαφορά -πράγματι- δημοκοπικά με την αντιπολίτευση φαίνεται μεγάλη. Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εμπνεύσει, αλλά ούτε και να πείσει τους πολίτες για την εναλλακτική της πρόταση, εάν αυτή υπάρχει. Αυτό το πολιτικό πλεονέκτημα πολλές φορές εμπεριέχει τον κίνδυνο του εφησυχασμού, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στην ερώτησή σας. Έχω την αίσθηση όμως ότι οι περιοδείες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν αναστρέψει την όποια πιθανότητα χαλαρότητας. Όσο μάλιστα θα πλησιάζουμε στις εκλογές, ο κόσμος αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ορατό γιατί οι επιλογές που θα γίνουν, είναι ικανές να επηρεάσουν αποφασιστικά την καθημερινότητά του τα επόμενα χρόνια. Και δεν θα επηρεάσουν μόνο την καθημερινότητα, αλλά και τη σταθερότητα της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, σε μια περίοδο όπου ο κόσμος φλέγεται στα σύνορα της Ένωσης, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων διεκδικούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, ενώ η άνοδος της ακροδεξιάς απειλεί τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές, όπως την ίδια τη δημοκρατία και το σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών. Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα οφείλει να έχει αποφασιστικό λόγο και μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.
Σε κάθε, λοιπόν, περίπτωση, η ευθύνη βρίσκεται σε εμάς που διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών προκειμένου να τους πείσουμε για την αξία που θα έχει η συμμετοχή τους και η επιλογή τους για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Έχουμε ακούσει να θίγετε αρκετά ζητήματα σε αυτές τις εκλογές. Προσωπικά ποια είναι η δική σας πολιτική ατζέντα αν εκλεγείτε στην Ε.Ε.;
Όπως σας είπα, επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι στον χώρο του πολιτισμού, των εκδόσεων και ειδικότερα του βιβλίου, ως εκδότης. Ο πολιτισμός είναι ένα ταυτοτικό ευρωπαϊκό ζήτημα, είναι η «μήτρα» αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, μας δείχνει από που προερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Γι’ αυτό και θέλω να εργαστώ για τη χρηματοδότηση πολιτικών που θα αναδεικνύουν την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία.
Προτεραιότητά μου επίσης είναι το δημογραφικό το οποίο τείνει να καταστεί το μεγαλύτερο εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα, και θέλω να επικεντρωθώ στις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να έχουν κίνητρα για να κάνουν οικογένεια.
Επίσης θα εργαστώ για την κλιματική αλλαγή, και την ενσωμάτωση πολιτικών, και σύγχρονων εργαλείων που θα μπορούν να ανασχέσουν την κρίση και θα εγγυώνται ένα καλύτερο περιβάλλον για τις νεότερες γενιές.
Αντίστοιχο πεδίο ενδιαφέροντός μου είναι και η υγεία, όπου θα πρέπει να καταστεί ο κυρίαρχος ευρωπαϊκός κοινωνικός πυλώνας, προσβάσιμος απ΄ όλους τους πολίτες ειδικά μετά την εμπειρία της πανδημίας του Covid 19.
Και τέλος, πεδίο γνώσης και πολιτικής μου είναι οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και η ενσωμάτωση του κώδικα στην εκπαίδευση.
Εκτός όμως από αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, θα ασχοληθώ και με τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης πενταετίας που είναι η διεύρυνση και η εμβάθυνση της Ένωσης, η εμβάθυνση των ευρωατλαντικών σχέσεων, η δημιουργία και χρηματοδότηση Ευρωπαϊκού στρατού, οι ενεργειακές προκλήσεις και η δυνατότητα για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μπορεί να λέτε ότι η Ν.Δ. είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα. Όμως η Ευρώπη δεν έχει προβλήματα; Και αν έχει εσείς ποιο εντοπίζετε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής Ε.Ε.;
Η κρίση ταυτότητας. Η Ευρώπη πριν λίγα χρόνια συζητούσε για το Σύνταγμά της δηλαδή για την ταυτότητά της, τις αρχές της, και την προοπτική της. Συζητούσε για τους κοινούς αξιακούς κώδικες που θα χαρακτηρίζουν τους ευρωπαίους πολίτες, και για τις κεντρικές στρατηγικές της. Τότε λοιπόν, στο προοίμιο του Συντάγματός της η Ευρώπη αναγνώριζε τις ρίζες της στην ελληνική Δημοκρατία των κλασσικών χρόνων, στο ρωμαϊκό Δίκαιο και στη Χριστιανική της ταυτότητα. Δυστυχώς, τότε το Σύνταγμα απορρίφθηκε και μέχρι σήμερα η Ευρώπη σήμερα αναζητά τον προσανατολισμό της και την ταυτότητά της. Αν λοιπόν, οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες ταυτίσουν τον σύγχρονο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με τον αξιακό κώδικα και τις στέρεες ευρωπαϊκές ρίζες, νομίζω ότι και οι ευρωπαίοι πολίτες θα είναι σε θέση να ταυτιστούν με μιαν Ευρώπη αξιών και όχι μόνον με εφήμερες στρατηγικές και οικονομικούς στόχους.